Du visar för närvarande Ett porträtt av Orchestre de la Suisse Romande
Foto © Pentatone

Ett porträtt av Orchestre de la Suisse Romande

Orchestre de la Suisse Romande – One Century of Music
Pentatone PTC5186791 [5 CD]

4 out of 6 stars

Orchestre de la Suisse Romande bildades 1918 där syftet var att ge den fransktalande populationen i Schweiz en orkester som motpol till den dominerande tysktalande delen av landet. Den legendariske dirigenten Ernest Ansermet var grundaren av orkestern och hans kamp för att få orkestern att överleva både politiskt motstånd men även 1930-talets ekonomiska depression gjorde att han hade alla odds emot sig.  På sikt lyckades orkestern att bli så etablerad som tanken var och orkestern fungerar väl än idag.

I en ny box från Pentatone på 5 cd får vi höra musik framförd av orkesterns samtliga chefdirigenter. Ansermet var chef nästan 50 år mellan åren 1918–1967 och därefter har orkestern letts av följande dirigenter under betydligt kortare perioder: Paul Kletzki, Wolfgang Sawallisch, Horst Stein, Armin Jordan, Fabio Luisi, Pinchas Steinberg, Marek Janowski, Neeme Järvi och Jonathan Nott (orkesterns nuvarande chefsdirigent). Många välkända maestror har därmed haft ansvaret för orkestern genom åren men ingen så länge som grundaren själv.

Denna box innehåller  19 olika verk vilket visar på den mångsidighet som finns hos orkestern. Den första skivan ägnas åt fransk musik, den andra åt tyska tonsättare, nr. 3 fokuserar på verk från 1900-talet och nr. 4 innehåller rysk musik. Den sista, den femte, ägnas åt en historisk inspelning från januari 1943, där Ansermet dirigerar Gustave Dorets ”Les Armaillis”, en dramatisk legend för solister, kör och orkester. Det något daterade ljudet ger en viss begränsning för att få en helt rättvis bild av både verk och framförande. Det är emellertid ganska anmärkningsvärt att detta är det enda vi får höra med Ansermet i den här utgåvan, eftersom han ändå var chef för orkestern under närmare 50 år.

Ansermet har en mycket omfattande diskografi, på skivbolaget Decca spelade han in mycket musik med sin orkester och många tolkningar av fransk och rysk musik har dessutom blivit referensinspelningar. Jag kan tycka att Pentatone borde ansträngt sig mer för att hitta en bättre representation av Ansermet än bara denna inspelning. Ansermets egna tolkningar visar också på orkesterns personliga klangideal mer tydligt än de från senare år. Man får väl utgå från att upphovsrätt kan ligga bakom vissa problem att hitta tillgängligt material.

I övrigt finns i boxen mest moderna inspelningar förutom en hörvärd inspelning från 1961 av Bartóks första violinkonsert med Isaac Stern och Paul Kletzki. Det mest intressanta med denna box är valet av lite ovanligare repertoar, Sawallisch dirigerar Ligetis ”Melodien” från 1971 med ett bra resultat och även Horst Steins tolkning av Zimmermanns ”Photoptsois” från 1969 samt Stravinskijs ”Les Noces” håller hög klass. Janowskis fartfyllda framförande av Blachers Paganini-variationer är dessutom hejdlöst underhållande. Den nuvarande chefsdirigenten Jonathan Nott representeras av en väl genomförd tolkning av Stravinskijs Våroffer. Det finns ett flertal ytterligare verk att njuta av men inte utrymme nog här för att lägga ut texten kring alla verk och tolkningar.

Sammantaget så innehåller denna box ett flertal pärlor att ta del av och ljudet varierar från bra till mycket bra. Den som intresserar sig för orkestern och vill höra en variationsrik repertoar får säkert valuta för pengarna.

Björn Sundkvist

image_pdf