2018-12-11 

Enkla, men något enahanda sånger

A simple song
BIS BIS-2327 [1 CD]

Foto © BIS Records

A simple song – undrar vad det kan syfta på när hela albumet får det namnet?  En programförklaring på skivbolagets hemsida berättar att detta är en tillbakablick till tidigt 1980-tal då Ann Sofie von Otter och Bengt Forsberg gav en sommarkonsert i S:t Jacobs kyrka i Stockholm. Det var där det började, deras långa samarbete. ”Nu ska vi visa att det finns annat än de vanliga låtarna”, säger Ann Sofie von Otter. Då blir det en brokig samling av musik.

På sjutton spår ryms sånger och musikinslag av tolv olika tonsättare. Eftersom det är orgel på de flesta av spåren så är det också ofta frågan om arrangemang. Med en spännvidd från Mahler, Messiaen, Poulenc till Bernstein och Pärt för att sedan som final ta med slutmusiken ur Rodgers Sound of music; Climb ev’ry mountain, blir det inte vad jag kallar för ’en enkel sång’. Det enkla anas i de finstämda melodierna, det lilla formatet och framför allt i det eleganta musicerandet. De fina linjer som byggs av musikaliskt samförstånd. I så motto är uppsåtet gott, men resultatet är inte alls lika övertygande. Ann Sofie von Otter har en musikalitet och tolkningskänsla utöver det vanliga. Tråkigt nog så smolkas helheten av ett emellanåt oskönt vibrato, det som borde vara en färgning av klangen blir nu alltför enahanda.

Generellt är det ändå fina tolkningar. Bäst klingar Messiaen och Richard Strauss’ Morgen med Nils-Erik Sparf på soloviolin.

Evabritt Selén

Sånger av Bernstein, Copland, Ives, Mahler, R.Strauss, Pärt m.fl.
Mezzosopran: Anne Sofie von Otter
Orgel: Bengt Forsberg
Elgitarr: Fabian Fredriksson
Flöjt: Sharon Bezaly
Harpa: Margareta Nilsson
Violin: Nils-Erik Sparf
Cello: Marie McLeod
Viola: Ellen Nisbeth


image_pdf