Du visar för närvarande En hyllning till Jenny Lind

En hyllning till Jenny Lind

Nightingale – A Tribute to Jenny Lind
Västerås Sinfonietta
Dirigent och pianist: Simon Crawford-Phillips
Sopran: Elin Rombo
dB Productions DBCD196 [1 CD]
4 out of 6 stars

I år är det 200 år sedan ”Den svenska näktergalen” Jenny Lind föddes – den fattiga flickan som blev sin tids mest hyllade operasångerska. Detta kommer naturligtvis att uppmärksammas på många vis, och först ut är Västerås Sinfonietta under ledning av Simon Crawford-Philips som tillsammans med sopranen Elin Rombo medverkar på cd:n Nightingale – A Tribute to Jenny Lind som på olika sätt anknyter till Jenny Lind och hennes liv.

Felix Mendelsohn stod Jenny Lind nära och cd:n inleds med en välspelad och spänstig tolkning av hans fjärde symfoni, Den italienska. Sedan följer fyra sånger av Clara Schumann till texter av Friedrich Rückert och Heinrich Heine. De framförs känsligt av Elin Rambo – bäst är höststämningen i Er ist gekommen in Sturm und Regen samt Lorelei.

Kanske hade Jenny Lind sjungit några av Alban Bergs Sieben frühe Lieder om hon hade levt i ytterligare tjugo år, spekulerar Simon Crawford-Phillips. Sångerna framförs i arrangemang för kammarorkester och gestaltar vemodiga, senromantiska  höst- och sensommarstämningar med texter av bl.a. Rainer Maria Rilke och Theodor Storm. Bäst är Elin Rombo i sin tolkning av Storms dikt Die Nachtigall.

Den danske sagoberättaren H.C. Andersen friade flera gånger till Jenny Lind och hon svarade nej varje gång. I sin besvikelse och kanske för att beveka henne skrev han sagan Näktergalen. En saga som också har inspirerat kompositören Andrea Tarrodi till hennes The Nightingale för kammarorkester. Det är ett verk med suggestiv, klangfylld naturmystik som även är denna cd:s intressantaste spår.

Rolf Eriksson

image_pdf