Du visar för närvarande En gripande Violetta

En gripande Violetta

Giuseppe Verdi: La traviata
Latvian Festival Orchestra & State Choir Latvija

Dirigent: Michael Balke
Solister: Marina Rebeka, Charles Castronovo, George Petean
Prima Classic PRIMA003 [2 CD]
5 out of 6 stars

Marina Rebeka tillhör den nuvarande lysande generationen av operasångare från Lettland med kollegor som Kristīne Opolais, Aleksandrs Antoņenko och Elīna Garanča och har under de senaste åren gjort sig en stor karriär i världens främsta operahus. Här om året startade hon även sitt eget skivbolag, Prima Classic, där hennes ariaalbum Spirito som kom 2018 visade inte bara prov på storartat musicerande utan även en hög inspelningskvalitet från det nya bolaget.

Nu släpper Rebeka sin första kompletta operainspelning på sin egen etikett och valet föll på Verdis La traviata. Hon har sjungit Violetta i mängder av föreställningar och det märks i den här inspelningen vilken mognad rollen har nått hos henne. Hon gör en gripande rolltolkning och blandar vackra sensuella linjer med furiösa utbrott; allt detta färgas av hennes mycket personliga och uttrycksfulla sopran. Alfredo i denna inspelningen sjungs av den amerikanske tenoren Charles Castronovo, som i sin tur gör en mycket övertygande Alfredo med passion. Lika imponerande är den rumänske barytonen George Petean som pappa Germont, även om jag hade önskat en lite större kontrast mellan rösterna, då Castronovos tenor har en väldigt mörk karaktär.

Orkesterspelet under tysken Michael Balke är tekniskt suveränt men känns stundtals för kliniskt och tappar det mänskliga djupet hos Verdi. Men som helhet tycker jag ändå att inspelningen håller en väldigt hög nivå och förtjänar därmed ett femstjärnigt betyg. Jag ser redan fram emot nästa inspelning från Prima Classic och Marina Rebeka.

Yehya Alazem

Missa inte Rebekas ariaalbum Spirito:

 

image_pdf