Du visar för närvarande Elgar i första världskrigets skugga

Elgar i första världskrigets skugga

Elgar, Edward: The Music makers, The Spirit of England
Chandos CHSA5215 [1 CD]

Foto © Chandos

Andrew Davis fortsätter att utforska Edward Elgars musik på skivmärket Chandos. Härom året kom en minnesvärd tolkning av Falstaff, kompositörens symfoniska studie för orkester efter Shakespeare, och nu har denne 74-årige specialist på brittisk musik spelat in två mer ovanliga kompositioner, nämligen de båda verken för kör och orkester, The Music Makers och The Spirit of England.

Elgars ode The Music Makers från 1912 bygger på en text av författaren Arthur O`Shaughnessy och är lite av en raritet, både i konsertsalen och på skiva. Om jag ska vara riktigt ärlig har jag tidigare tyckt att Elgars märkliga skapelse, som innehåller ett flertal citat ur ett antal av hans egna kompositioner som till exempel Enigma Variations och The Dream of Gerontius, varit ett av hans allra svagaste. Efter att ha lyssnat på Andrew Davis inspelning är det faktiskt en åsikt som jag omprövat, eftersom orkestern, kören och mezzosopranen Sarah Connolly framför verket så passionerat. Körklangen är majestätisk precis, så som den bör vara i Elgars musik, och jag kan inte tänka mig att den här inspelningen egentligen går att överträffa.

Det andra stycket på skivan, The Spirit of England, skrevs 1915-1917 under första världskriget och tar sin utgångspunkt i tre dikter av Laurence Binyon. Verket är komponerat till minne av de många brittiska soldater som stupade under kriget; “To the memory of our glorious men, with a special thought for the Worcesters”, som Elgar själv uttryckte det.

The Spirit of England har av kritikerna ofta ansetts vara ett tidstypiskt nationalistiskt beställningsverk och därför ett av kompositörens mindre betydande. Numera har dessa synpunkter börjat revideras och det kan knappast undgå någon lyssnare att det här också finns en stor sorg i uttrycket från kompositörens sida och att det inte bara handlar om att hylla det brittiska imperiet.

Andrew Davis skriver själv i texthäftet till inspelningen att han blev positivt överraskad av The Spirit of England, ett verk som han aldrig hade dirigerat förr. Framförandet är också lika engagerande som det av The Music Makers. Dirigenten har valt att framföra den ovanligare versionen för tenor i stället för sopran; kanske tycker han att ett manligt röstläge passar bättre för att uttrycka tragedin över alla soldater som fick offra sina liv. Andrew Staples gör en känslig tolkning av tenorpartiet även om jag personligen finner Theresa Cahills sopraninsats på Alexander Gibsons inspelning (Chandos) mer involverande och gripande.

Per Nylén

Edward Elgar: The Music makers, The Spirit of England
BBC Symphony Orchestra and Chorus

Dirigent: Andrew Davis
Mezzosopran: Sarah Connolly
Tenor: Andrew Staples

image_pdf