2022-04-13 

Eldig barockzarazuela

Sebastián Duron: Coronis

ALPHA788

5 out of 6 stars

Att en spansk barockopera ges ut på skiva tillhör inte precis vanligheterna och att den dessutom är en zarazuela, den typiskt spanska sångformen, gör det dessutom inte mindre originellt. Skivbolaget Alpha fortsätter sin spännande utgivning av lite ovanligare verk i och med denna premiärinspelning av Sebastián Durons Coronis som fick sitt första moderna uppförande först 2019 efter att ha varit bortglömt i tvåhundra år. Operan tillskrevs till en början en annan kompositör, Antonio Literes, men år 2009 kunde musikvetare fastställa att Duron var mannen bakom verket.

Coronis är en spektakulär blandning av traditionell barockopera och eldig zarazuela, oftast ganska korta arior blandas med körscener och spanskklingande musik med gitarrackompanjemang. Dessutom sjungs huvudrollerna av sammanlagt sju sopraner med endast ett parti för en manlig röst, en tenor.

Handlingen är typisk för den tidens barockoperor med kärleksförvecklingar och strider mellan olika gudar. Monstret Triton uppvaktar sjönymfen Coronis samtidigt som Neptunus och Apollon bråkar om makten i Thrakien. Apollon dödar till slut Triton och Apollon och Coronis utnämns av Jupiter till kung och drottning av Thrakien.

Le Poème Harmonique och deras dirigent Vincent Dumestre bjuder på ett fräscht musicerande med starka dramatiska kontraster. Sopranen Ana Quintans är synnerligen karismatisk i huvudrollen som Coronis och även Isabelle Druet, Anthea Pichanick och Caroline Meng övertygar vokalt. Ljudbilden är mycket fyllig, men blir något påträngande i längden och brister i rymd.

För den som uppskattar barockmusik och är nyfiken på zarazuela, så är det inget att tveka om. Det här är en riktigt stimulerande utgåva från Alpha.

Per Nylén

image_pdf