Du visar för närvarande Effektfull brittisk mässa

Effektfull brittisk mässa

Ethel Smyth: Mässa D-dur, Uvertyr till The Wreckers
BBC Symphony Orchestra & Chorus
Dirigent: Sakari Oramo
Solister: Susanna Hurrell, Catriona Morison, Ben Johnson, Duncan Rock
Chandos CHSA5240 [1 CD]
5 out of 6 stars

Den brittiska kompositören Ethel Smyth (1858-1944) verkar börja komma in från kylan igen. Visserligen uppmärksammades hon en hel del som tonsättare under sin levnad, men efter hennes död har hon mestadels sovit en djup törnrosasömn. Kanske det är dags för ett uppvaknande igen?

Smyths storslagna mässa från 1891 gavs i våras i Stockholm av Kungliga filharmonikerna under Sakari Oramos ledning och nu har också denne finske dirigent spelat in den på cd med sin andra orkester, BBC Symphony Orchestra. Oramos intresse för brittisk musik finns där sedan länge – tidigare har han bland annat spelat in Elgars båda symfonier på BIS i Stockholm.

Även om Smyths influenser från Beethoven och Brahms är tydliga, så är hennes mässa ett mycket engagerande och dramatiskt verk, med både en maffig körklang och en kontrapunktisk storslagenhet. Egentligen är det ganska märkligt att den föll bort i glömska i så stor utsträckning, eftersom mässan är så effektfull att höra, inte minst live, vilket jag själv fick uppleva i Stockholms konserthus i maj.

Framförandet på Chandos är idealiskt och hängivet, både orkester och kör ger allt de har och den tekniska nivån – även från de fyra solisterna –  är mycket hög. Som bonus får vi på den här välklingande inspelningen också höra den charmiga och underhållande uvertyren till Smyths opera The Wreckers. Musik som sprakar av liv, rörelse och idéer och det är bara att hoppas att Sakari Oramo även bjuder Stockholmspubliken på den i framtiden.

Per Nylén

image_pdf