2020-04-21 

Den mest välspelade av alla Beethovencykler

Beethoven: Symfonier nr 1-9
Berliner Philharmoniker
Dirigent: Simon Rattle
Berliner Philharmoniker BPHR160091 [5 CD + 2 Blu-ray Video + 1 Blu-ray Audio]

 

Jag har svårt att tro att det finns en mer imponerande Beethovencykel rent musikaliskt än Simon Rattles senaste med Berliner Philharmoniker som utkom på orkesterns eget bolag 2015. Orkesterspelet är alltigenom av yppersta kvalitet, där varje solist, varje sektion verkligen briljerar in i minsta detalj, men där framförallt sammantaget orkesterns homogena klang gör ett överväldigande intryck.

Låter det här tråkigt? Då kan jag personligen intyga att det här är så långt ifrån ett slätstruket och oinspirerat musicerande man kan komma och det märks att Rattle har tänkt igenom och delvis reviderat sin syn på Beethovens symfonier sedan han senast spelade in dem med Wiener Philharmoniker på EMI.

Nu är engagemanget betydligt större från Rattles sida än vad det var i Wien, även om de tolkningarna inte på något sätt skulle vara dåliga. Framförandena med Berliner Philharmoniker är genomgående mycket kraftfulla, kombinerat med sofistikerade detaljer, där även en övergripande värme gör att musicerandet övertygar och lockar till förnyat lyssnande.

Simon Rattle har oftast varit väldigt lyckad på skiva, oavsett om vi pratar om hans många inspelningar från tiden i Birmingham (1980-98) eller dem han gjorde i Berlin som chef för Berlinarna mellan 2002 och 2018. Men i ärlighetens namn har det väl ibland saknats lite extra udd eller karisma, kan i alla fall jag tycka en smula. Dock här är engagemanget totalt från såväl orkester som dirigent.

Jag skulle vilja sticka ut hakan och säga att den är en av de tre, fyra bästa kompletta inspelningar jag hört av Beethovens symfonier. Det finns ingen symfoni som faller ur ramen och framförandena av t.ex. sjuan och nian skulle nog kunna tävla om att vara de bästa någonsin. Koncentrationen och intensiteten i tolkningen av sjuan gör att man sitter som på nålar tills det exhalterade slutet och körsatsen i nian har en glöd och kraft värdig en Karajan.

Så sammantaget, även om den här tjusiga boxen kostar en rejäl penning att beställa, så är den ett måste om du är det minsta intresserad av Beethoventolkningar på skiva.

Per Nylén

image_pdf