Foto © Pentatone

2019-02-25 

Debussy från Luxemburg

Debussy: La mer, Ibéria, Images premier livre, Six épigraphes antiques
Pentatone PTC5186627 [1 CD]


Skivbolaget Pentatone ger ut en strid ström av inspelningar från Luxemburg med Gustavo Gimeno i en väldigt varierad repertoar. Tidigare utgivningar har innehållit musik av Mahler, Sjostakovitj, Ravel m.m. med en väldigt skiftande kvalitet på framförandena . Det har hittills mest handlat om kompetenta och inte särskilt anmärkningsvärda tolkningar av välkänd repertoar som redan finns väl representerad på skiva.

Denna aktuella cd innehåller några delvis lite mindre kända arrangemang av Debussys originalmusik men även mästerverket La Mer (havet) och Ibéria ur ”Images pour orchestre”. Beträffande La Mer så är konkurrensen på skiva bedövande med tolkningar från stora dirigenter som Martinon, Munch, Karajan, Reiner, Solti, ja man skulle kunna rada upp många fler, så vilken är egentligen angelägenhetsgraden att höra den här och till och med vilja ha den i sin skivhylla? Ingen alls skulle jag vilja påstå. Det är ett fullt kompetent framförande men tolkningen saknar originalitet eller lyskraft som gör den angelägen. Orkestern som spelar skickligt har dock inte den virtuosa slagfärdighet man vill höra i den här musiken, inte heller får de fram alla lager av klanglig skönhet som Debussys musik kräver.

Skivan erbjuder också Ibéria. Det är inte helt ovanligt att man väljer denna mellandel ur Images och framför den utan den inledande ”Gigues” och den avslutande ”Rondes de printemps” men jag känner mig tyvärr endast rånad på bra musik här även om Ibéria fungerar självständigt. Inte heller möts vi av en särskilt anmärkningsvärd tolkning, jämför t.ex. med André Previns inspelning på EMI och du får ett mer övertygande framförande.

Vad som kan göra skivan intressant för Debussyälskaren är Colin Matthews orkestrering av den första boken ur pianosamlingen Images, vilket är ett helt nytt arrangemang från år 2018. Matthews känsla för Debussys idiom är mycket imponerande och det känns som om det kunde ha varit mästaren själv som legat bakom detta. Orkesterversionen av ”Six épigraphes antiques” är mer känd och av äldre datum, nämligen från 1978. Arrangören i det här fallet är Rudolf Escher som  arrangerat scenmusik av Debussy som denne initialt skrev för fyrhändigt piano. Även här är arrangemanget smakfullt och idiomatiskt. Om man ska skaffa denna cd så är det för dessa två arrangemangs skull men när det gäller La Mer och Ibéria bör man uppsöka andra alternativ i stället. Avslutningsvis kan också nämnas att Pentatone erbjuder en mycket välbalanserad ljudbild i denna blandade kompott.

Björn Sundkvist

Debussy: La mer, Ibéria, Images bok 1 (orkestrering; Colin Matthews) Six épigraphes antiques (orkestrering: Rudolf Escher)
Luxemburgs filharmoniska orkester
Dirigent: Gustavo Gimeno

image_pdf