Du visar för närvarande Chopin som går direkt till hjärtat

Chopin som går direkt till hjärtat

Frédéric Chopin: Ballader nr 1-4 & Impromptun nr 1-4
Piano: Anna Vinnitskaya
Alpha ALPHA728 [1 CD]
6 out of 6 stars

Den ryska pianisten Anna Vinnitskaya är ingen artist som alltid befinner sig i rampljuset, men ändå en mycket uppskattad och respekterad konstnär som inte minst i inspelningssfären har gjort stora avtryck, exempelvis hennes Ravelplatta från 2012 på Naïve eller Rachmaninovs andra pianokonsert och Paganinivariationerna på Alpha från 2017. Jag har haft förmånen att höra henne ett antal gånger live och har i alltid lämnat konsertsalen med mycket positiva intryck.

Nu kommer hennes fjärde skiva på Alpha och den här gången är det Frédéric Chopins samtliga ballader och impromptun som står på menyn. Det är en repertoar som har spelats in otaliga gånger och jag kan i ärlighetens namn inte minnas när jag senast blev imponerad av någon ny inspelning av Chopins musik. Men utan att överdriva så går det att påstå att den här skivan nu lyckats komma med något nytt som har saknats i många decennier. Här hör man varken någon som bjuder på mysig salongsmusik eller någon som vill visa upp sin virtuositet, utan någon som poängterar det mänskliga i musiken. Det är en utomordentlig kombination av teknik, nyanser, kraft och känslodjup som man hittar i Vinnitskayas tolkningar. Sinnesstämningarna skiftar mellan rysk kärvhet och tyskt intellekt, därtill en stor dos passion, som dock aldrig sväller över.

Jag skulle med den här skivan utan tvekan placera Vinnitskaya bredvid Chopinmästare som Arthur Rubinstein, Maurizio Pollini, Krystian Zimerman eller min personliga favorit Vladimir Ashkenazy och jag hoppas verkligen att hon spelar in mer av den musiken för den kunde knappt passa henne bättre. Den här plattan är en av de mest essentiella pianoskivorna som har gjorts på senare år och bör finns hos varje pianomusikälskare.

Yehya Alazem

image_pdf