Du visar för närvarande Castelluccis Salome en scenisk katastrof

Castelluccis Salome en scenisk katastrof

Richard Strauss: Salome
Solister: Asmik Grigorian, John Daszak, Anna Maria Chiuri, Gabor Bretz, Julian Pregardien
Wiener Philharmoniker
Dirigent: Franz Welser-Möst
Regi: Romeo Castellucci
Unitel Editions 801608 [1 DVD]
3 out of 6 stars

Romeo Castelluccis uppsättning av Strauss Salome vid Salzburger Festspiele 2018 har nu kommit ut som DVD på Unitel. Uppsättningen väckte en livlig diskussion efter premiären, vissa var överförtjusta – Süddeutsche Zeitung talade om ”miraklet i Salzburg” – andra sågade den jäms med fötterna.

Så här lite efteråt kan man konstatera att det finns fog för alla schatteringar. Musikaliskt är uppsättningen som helhet lysande, sceniskt blir frågetecknen många och stora.

Dirigenten Franz Welser-Möst imponerar stort. Han skapar en tät och direkt skön orkesterklang, fångar varje nyans i den invecklade musiken och håller hela föreställningen i ett väl avvägt tempo.

Av absolut högsta klass är också solisternas sångliga prestationer. John Daszak och Anna Maria Chiuri som Herodes och Herodias bjuder på stor dramatisk inlevelse, Gábor Bretz gestaltar Jochanaan med full kraft och Julian Prégardian låter sin lyriska tenor klinga fullt ut i rollen som Narraboth.

Asmik Grigorian i titelrollen blev utnämnd till ”festivalens stjärnskott”, kanske en lite yvig benämning. Något stjärnskott var det inte fråga om, hon var fullt etablerad sedan flera år. Men hon gör en Salome med klar sopran med mycket känslor men något otydlig i det högsta registret. Vid årets avkortade festspel i Salzburg ska hon sjunga Chrysothemis i Strauss Elektra i regi av Krzysztof Warlikowski och med Franz Welser-Mölst på dirigentpulten. Det blir spännande att se vad hon gör av den intrikata rollen.

Men åter till Salome: Romeo Castellucci tog på sig uppgiften som ”allkonstnär”: regi, scenografi kostym- och ljusdesign. Det borde han inte ha gjort – resultatet är minst sagt förbryllande. Scenografin är väl godkänd, Mönchsbergsklippan kunde han inte göra mycket åt, men personregin är obegriplig eller kanske obefintlig och kostymerna andas smaklöst effektsökeri.

Stäng av bilden eller vänta tills inspelningen kanske kommer som CD.

Lars-Erik Larsson

image_pdf