Du visar för närvarande Bruksmusik på oboe

Bruksmusik på oboe

Johann Sebastian Bach: Oboekonserter, Sinfonia ur kantaten Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen
Alessandro Marcello: Oboekonsert d-moll
Oboe: Céline Moinet
L’arte del mondo
Dirigent: Werner Ehrhardt
Berlin Classics 0301284BC [1 CD]
4 out of 6 stars

Denna nya cd innehåller ett citat från oboisten Céline Moinet. ”När man spelar denna musik når man gränser man inte var medveten om”. Riktigt vad hon syftar på vet jag inte, men Johann Sebastian Bachs musik har ofta transcendentala effekter på vissa lyssnare och säkerligen på musiker som spelar hans musik. Jag kan förstå ett sådant uttalande om man tar sig an de stora kyrkoverken och även vissa av de främsta instrumentala verken, men kanske inte just dessa oboekonserter.

Detta är bruksmusik vi lyssnar till och mycket av materialet i dessa konserter har använts bland annat i hans verk för cembalo och orkester. Jag kan inte påstå att dessa konserter är det mest angelägna att lyssna på i Bachs katalog. Visst, de innehåller fin musik och är på många sätt oklanderlig Bach men inte det man behöver prioritera att höra. Är man fantast av solo-oboe, ja då är det säkert en annan sak.

Solisten på denna cd musicerar med en ensemble på tio personer. Moinet har en spröd tilltalande klang i sitt instrument och samspelet med ensemblen är övertygande. Det jag saknar här är lite mer personlig touch och att musikerna hade vågat ta ut svängarna mer. Den här musiken spelar sig inte av sig själv och ett mer improvisatoriskt sinne hade berikat lyssningen. Det är välgjort och präktigt och det samma gäller konserten av Alessandro Marcello som är en trevlig bonus att lyssna på. Ljudbilden är välbalanserad och klar men lite platt; en varmare återgivning hade nog varit till musikens fördel.

Björn Sundkvist

image_pdf