Du visar för närvarande Brahms på villovägar

Brahms på villovägar

Johannes Brahms: Symfonier nr 1-4
Wiener Symphoniker
Dirigent: Philippe Jordan
Wiener Symphoniker WS021 [4 CD]
3 out of 6 stars

Att framföra Brahms symfonier riktigt bra måste vara bland det svåraste som finns, trots att musiken är så logiskt uppbyggd och fylld av ljuvliga melodier. Det handlar om att kunna balansera det känslomässiga i musiken mot det strukturella. Brahms får aldrig svämma över breddarna som hos Leonard Bernstein, då blir det bara banal kitsch kvar till slut, eller heller bli för strikt, för då kan allt låta som en enformig grå massa.

Den schweiziske dirigenten Philippe Jordan försöker gå den gyllene medelvägen mellan dessa båda ytterligheter, även om han i första hand betonar det lyriska i musiken. Till sin hand har han en mycket fin orkester, Wiener Symphoniker, som väl mest har blivit känd som den där andra orkestern i musikstaden, lillebror till de mer kända filharmonikerna. Här visar dock musikerna att de tillhör en mycket välklingande ensemble som spelar med en mjuk lyster i stråkarna och med en virtuos träblåssektion.

Trots att det oftast låter mycket vackert, snyggt återgivet också rent ljudmässigt, så verkar Philippe Jordan ännu inte ha kommit underfund med hur verken ska gestaltas. Den inledande första symfonin saknar både dramatik och framåtrörelse trots känsligheten i orkesterspelet – genomgående verkar det som om varken musiker eller dirigent vet vart de är på väg. Bäst lyckas Jordan med sin tolkning av tredje symfonin, där han får till helheten ganska så övertygande, medan tvåan och fyran känns alltför oengagerande och vaga i konturen. Det saknas spänning och nerv, och utan det kommer inte magin i dessa fyra storverk fram fullt ut.

Per Nylén

image_pdf