2020-08-11 

Boktips: I Am Dynamite!

Sue Prideaux: I Am Dynamite! – A life of Nietzsche
Tim Duggan Books 2020. ISBN 978-1-5247-6082-3

Under några år i slutet av 1860-talet var filosofen Friedrich Nietzsche intim vän med Richard Wagner och hans hustru Cosima. De var år av högaktningsfull beundran från Nietzsches sida och välvillig uppmuntran av den unge filosofen från det äldre paret. De tillbringade helger och ferier tillsammans. Wagner komponerade klart både Siegfried och Götterdämmerung under dessa år och Nietzsche skrev Tragedins födelse och fick även hedersuppdraget att i Zürich inhandla och leverera Wagners skräddarsydda sidenkalsonger.

Om sidenkalsongerna och vänskapen med Wagner som övergår i hat och avståndstagande och sedan motvillig beundran kan man läsa i I Am Dynamite! – A life of Nietzsche, en fascinerande biografi över Nietzsche av Sue Prideaux, som tidigare skrivit biografier om Edvard Munch och August Strindberg. Boken fick lysande recensioner när den kom ut härom året.

Prideaux skildrar en hyperbegåvad, hypersensibel prästsons märkliga och på ett sätt sorgliga liv – men ändå inte. Vi får följa honom från barndomen till den tidiga akademiska karriären, det livsavgörande mötet med Wagner, de första filosofiska verken, mötena med Lou Andreas-Salomé och Paul Rée – de levde i en slags intellektuell trekant under några år – och hur hans originella författarskap och filosofi växte fram under ensamma vandringar i Alperna och fram till sammanbrottet i Turin 1889 när han såg en häst piskas. Den alltmer tilltagande högspändheten – som säkert hade att göra med alla hans sjukdomar och fysiska lidande – övergår i galenskap.  Nietzsche levde i ytterligare elva år i sin egen värld – och då mer eller mindre kidnappad av sin syster Elisabeth, en glödande antisemit och så småningom nazist. Hon dog först 1935 och Hitler var närvarande på hennes begravning. Det är Elisabeth som lägger beslag på Nietzsches kvarlåtenskap och ser till att delar av hans verk blir redigerade på sådant sätt att det kan stämma med dåtidens antisemitism och våldsamma nationalism.

Nietzsche själv hade bara förakt till över för antisemiter och militaristiska nationalister och hans tankar om övermänniskan handlar mycket om att kunna leva ett liv med ansvarsfulla val i en tid där Gud är död och vetenskapen inte heller kan vara en ersättande religion, och dessutom i en värld där det inte finns någon absolut sanning, utan mest olika perspektiv.

Rolf Eriksson

image_pdfimage_print