2020-06-08 

Beethoven utan opusnummer

Ludwig van Beethoven: Diverse mindre kända pianostycken
Piano: Matthias Kirschnereit
Berlin Classics 885470014876 [1 CD]
3 out of 6 stars

Bakom den 32 pianosonaterna, Für Elise, Diabelli– och Eroicavariationerna finns flera små pianoverk av Ludwig van Beethoven. Många av dem är bagateller både bokstavligt och bildligt talat. Mathias Kirschnereit har letat upp några av dessa små delikatesser, de flesta utan opusnummer och saknade i konsertprogrammen och med endast ett fåtal tillgängliga inspelningar. Variationerna i F-dur op.34 (det längsta verket på skivan) är det enda mer frekvent spelade bland dessa stycken.

Musiken är absolut inte ointressant. Snarare tvärtom; särskilt om man tar sig tid att läsa pianisten små korta beskrivningar av styckena. Man får en lite ny relation till pianogeniet Beethoven. Här finns också en del som jag aldrig hört förut. Ett minutlångt Andante och kanske framförallt ett Preludium där kopplingen till Johann Sebastian Bach synes självklar.

Matthias Kirschnereit är professor vid Musikhögskolan i Rostock och är väl rotad i tysk musikhistoria och framförandepraxis. Han är klart förtrogen med styckena och spelar tydligt och utan några egocentriciteter; balanserat och lugnt. Den fina och bra ljudbilden förstärker denna balans.

Jag tycker om sådana här skivor och vi kommer säkert få många sådana här utgåvor med lite okända verk under innevarande Beethovenår 2020. Men det kanske behövs något mer än det Kirschnereit bjuder på. Han är en klok och bra pianist men inte på något sett exceptionell eller spännande. Vidare finns alla verk i denna utgåva finns redan inspelade och på streamingtjänsterna hittar man dem lätt. Leta gärna upp Alfred Brendels inspelningar (Vox eller Decca), som i denna repertoar känns ganska överlägsen, eller Ronald Brautigam (BIS) om man vill ha mer tidstroget ljud från instrumentet.

Genom att Kirschnereit framföranden inte bjuder på något unikt och speciellt här, så kan jag nog bara rekommendera denna utgåva till den som absolut vill ha just hans urval av pianostycken, eller hyser en personlig beundran för denna kompetenta och sympatiska pianist.

Anders Wikström

image_pdf