Du visar för närvarande Beethoven på riktigt

Beethoven på riktigt

Ludwig van Beethoven: Symfonier nr 1-9
Wiener Philharmoniker
Dirigent: Andris Nelsons
Deutsche Grammophon 4837071 [5 CD+1 Blu-ray]
6 out of 6 stars

Det kan knappast ha undgått någon av våra läsare att Beethoven fyller 250 år 2020. Redan nu står utgåvorna som spön i backen från de stora skivbolagen och DG gav redan i höstas ut en komplett cykel av symfonierna med Wiener Philharmoniker och den lettiske världsstjärnan Andris Nelsons som dirigent.

Nelsons, som dessutom är chef för Gewandhausorchester Leipzig och Boston Symphony Orchestra, går in för uppgiften med hängivenhet och stor kunskap. Han infogar sig i och för sig i en wiensk tradition med genomgående klassiska tolkningar utan några som helst spår av egocentricitet.

I gengäld är dock musicerandet underbart spontant, t.ex. i den euforiska sista satsen i sjuan och i nians körfinal, där extasen är fullständig. När jag hör dessa tolkningar känner jag genomgående att det här är precis som musiken ska låta med den blandning av virtuositet, kraft och värme som dessa musiker ger den. Denna Beethovencykel tål upprepad lyssning och är en ny referensinspelning med toppljud, trots den stenhårda konkurrens som givetvis råder – inte minst bland DG:s egna tidigare utgåvor.

Det här är levande Beethoven, på riktigt, tolkad med både kärlek och nyfiken trots att 250 år har gått sedan denne titan föddes.

Per Nylén

image_pdf