Du visar för närvarande Barrie Kosky om inspiration och om Wagner

Barrie Kosky om inspiration och om Wagner

Barrie Kosky: On Exstasy
Theater der Zeit, 2021. ISBN978-3-95749-342-2

Redan 2007 gav den australienske regissören Barrie Kosky ut boken On Ecstasy på engelska. Han hade just avslutat en chefsperiod i Wien och tog tillfället att reflektera över sina drivkrafter och erfarenheter. Nyligen kom boken ut på tyska, uppdaterad med en intervju som summerar de senaste åren. Det är en tunn bok, med drag av pamflett på de hundra sidorna.

I ett par snabba nedslag får vi delar av Koskys biografi som startar i Melbourne som barn i en judisk invandrarfamilj. Med begreppet ”sinnlig extas” binder han samman sin ungdoms bildningsgång – alltifrån den kulinariska upplevelsen av farmors hönssoppa, upplevelser i familjens pälsfabrik och de första mötena med musik; Renata Tebaldis röst på skiva som Madame Butterfly och en konsert med Mahlers andra symfoni med Leonard Bernstein.

Vi får också möta Koskys brottande med Wagners verk och inte minst uppförandepraxis som han slagfärdigt slänger överbord till förmån för nya infallsvinklar, men hela tiden med respekt för det musikaliska stoffet. Sedan Götz Friedrich och Ruth Berghaus har det nog knappast funnits en regissör som så förstår att överföra musik i regi. Inte heller så konstigt, då Kosky själv är en habil pianist som gärna ackompanjerar sångare när chansen ges.

Boken rekommenderas den som intresserar sig för en regissör som startar som outsider men lyckas med att ställa sig i centrum för dagens operaliv med sina skarpa uppsättningar av opera och operetter.

Alexander Husebye

image_pdf