Du visar för närvarande Årets inspelningar 2020

Årets inspelningar 2020

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:TIPS

CAPRICCIO har utsett årets sex bästa klassiska inspelningar, men det är återigen läsarna som får rösta fram den bästa inspelningen för 2020. Därefter kommer vi att lotta ut en vinnare bland väljarna och i potten finns tre cd-skivor!

Följande skivor har nominerats av CAPRICCIOs recensenter:

Jules Massenet: Thaïs
Chandos CHSA5258(2) [2 CD]

Jules Massenets opera Thaïs är en glittrande pärla som bara skimrar mer och mer för varje lyssning. Sir Andrew Davis nya version på Chandos är den orkestralt – samt ljudmässigt  – bästa som har gjorts och musiken klingar mer glänsande än någonsin. På sångarsidan gnistrar det också om Joshua Hopkins som den vid huvudpersonen besatte Athanaël och den nyligen, tragiskt bortgågnga Erin Wall konkurrerar förtjänstfullt med forna tiders storstjärnor i titelrollen.

James MacMillan: Symfoni nr 4 & Violakonsert
Hyperion CDA68317 [1 CD]

Sir James MacMillan är en av vår tids främsta tonsättare – hans tonspråk är unikt och berör lyssnaren såväl intellektuellt som känslomässigt. Här blandas utmanade klanger med stor skönhet och ett musikaliskt flöde som hela tiden tar överraskande vägar. Symfonin och violakonserten som i år utkom på Hyperion är båda verk som kommit för att stanna på repertoaren för lång tid framöver.

Franz Schmidt: Symfonier nr 1- 4
Deutsche Grammophon 4838336 [3 CD]

Franz Schmidts fyra symfonier håller musikaliskt högsta klass och de borde tillhöra standardrepertoaren i världens konserthus. Vi har tidigare exemplariska Schmidt-inspelningar av flera framstående dirigenter, såsom Zubin Mehta och Neeme Järvi; men frågan är om inte Järvi, sonen, lyckas allra bäst. På något sätt så tror jag denna utgivning på Deutsche Grammophon öppnar för flera inspelningar av dessa fantastiska verk. Schmidt närmar sig finrummet.

Vaughan Williams: Symfoni nr 5 & Finzi: Klarinettkonsert
BIS BIS2367 [1 CD]

Michael Collins inspelning av Vaughan Williams mångfacetterade femte symfoni är en passionerad och otroligt välspelad version. Tolkningen hittar verkets många känslomässiga nyanser, både skönhet och drama finns på ett sätt som gör att den tillhör de allra bästa på cd. Även ljudmässigt är det en enastående produktion.

Richard Wagner: Die Meistersinger von Nürnberg
Profil PH20059 [4 CD]

Staatskapelle Dresden som Wagner kallade sin “Wunderharfe” är en svårslagen orkester – då som nu. Den mättade klangen beskrivs ibland som skimrande guld och är till och med föremål för forskning. Vad transparens, precision och värme beträffar, slår man de flesta andra på fingrarna. Dirigenten Christian Thielemann lockar fram värmen och glädjen i denna inspelning av Mästersångarna, man blir riktigt upprymd och på gott humör.

Detlev Glanert: Oceane
Oehms OC985 [2 CD]

Det är lätt att en nyskriven opera uruppförs och sedan hamnar på glömskans bakgård; men så blir nog inte fallet med Detlef Glanerts Oceane, som dessutom har förevigats på skiva i år. Denna opera är en fantastisk blandning av modernistisk komplexitet och klangskönhet och man sugs in i musiken. I denna inspelning från uruppförandet i Berlin har man dessutom hittat exemplariska interpreter för verket.

Omröstningen har avslutats!

image_pdf