2022-01-23 

Årets inspelning 2021

Elva inspelningar fick toppbetyget 6 out of 6 stars av Capriccios recensenter under 2021. Av dem har tre valts ut som årets bästa skivor.

Det är BR Klassiks utgåva med flera verk av Arvo Pärt, med kör och orkester från Münchenradion under Ivan Repusics ledning. Björn Sundkvist skriver i sin recension:  “Skivan innehåller flera av Pärts mest populära verk och är en mycket fin introduktion för nya lyssnare, men även redan omvända till Pärts senare stil kan ha stor behållning av denna cd”.

Det är Herberts Blomstedt nya inspelning av Johannes Brahms andra symfoni på skivbolaget Pentatone, en inspelning som imponerade på Capriccios panel. Staffan Sundkvist skriver: “…glöd, passion och en spelglädje som lyser igenom. När detta sedan får blomma under Blomstedts fraseringskonst och förmåga att balansera orkesterns olika delar på ett närmast perfekt sätt blir resultatet en Brahmstolkning som tillhör de allra bästa. Blomstedt har också en orkester som tillhör det absoluta toppskicket till sitt förfogande och kommunikationen mellan dirigent och orkester är beundransvärd”.

Den inspelning som av Capriccio-panelen utsetts till den allra bästa 2021 var dock Kent Naganos fina nya Messiaen-box på 3 CD, likt Pärt inspelad med Münchenmusiker på bolaget BR Klassik. Musikstyckena i boxen beskrivs väl i Capriccios ursprungsrecension i november 2021: “En värld utan människor, en värld av fåglar, berg och utan våra egna tidsramar….ett oratorium i Messiaens egen design. Religiös extas, klanglig skönhet – du färdas in ett eget speciellt musikaliskt universum”.

Att Kent Nagano är en erfaren uttolkare av Messiaen och har en övertygande kontroll  över helheten i dessa magnifika framföranden, gör att panelen bedömer att detta är 2021 års finaste skivutgivning.

 

image_pdf