Philip Cobb och Göteborg Wind Orchestra © Björn Samuelsson

2019-03-27 

Älskade trumpet

Kronhuset, Göteborg, 7 mars 2019

Alexander Arutiunian: Trumpetkonsert
Kurt Weill: My ship
Andrew Pierce: A spring lullaby
John Corigliano: Adagio ur Gazebo dreams
m.fl. verk

Göteborg Wind Orchestra
Dirigent: Niklas Willén
Trumpet och flygelhorn: Philip Cobb


Göteborg Wind Orchestra är en professionell blåsorkester med långa och stolta traditioner från Göteborg Spårvägspersonals Musikkår som bildades redan år 1905. Orkestern uppträdde också i många år under namnet Spårvägens Musikkår innan man 1992 blev en heltidsanställd professionell orkester och fick namnet GöteborgsMusiken. 2007 byttes namnet till Göteborg Wind Orchestra (GWO). De flesta konserter sker i Kronhuset men de ger också ett stort antal skol- och barnkonserter, workshops samt andra typer av konserter.

För tredje gången lyfter orkestern fram ett speciellt blåsinstrument och bjuder dessutom in en solist i världsklass för ett samarbete. Nu har inbjudan gått till trumpetaren Philip Cobb, till vardags solotrumpetare i London Symphony Orchestra (som numera har Sir Simon Rattle som chefsdirigent). Philip Cobb är en världens ledande trumpetare och har trots sin ungdom, 31 år, redan suttit i nio år som solotrumpetare i LSO. Han har valt att framföra trumpetkonserten av den armeniske tonsättaren Alexander Arutiunian, ett verk från 1950 som är mer fyllt av österländska klanger och känslor än virtuosa partier. En konsert som verkligen tar fram lystern i Philip Cobbs instrument, en musiker som spelar så elegant och behärskat, lyfter fram alla små skiftningar i konserten och gör verket större än det egentligen är. Han framförde också ett stycke av Andrew Pierce, A spring lullaby, på flygelhorn, ett vackert, meditativt, melodiskt verk, med karaktär av en enkel hymn som klingar kärleksfullt mjukt i händerna på Philip Cobb.

Konserten med rubriken Älskade trumpet gav också utrymme för orkesterns egna trumpetare att få spela mer solistiskt med orkestern. Ulrik Höglund framförde musik av Henry Purcell på piccolatrumpet och Robin Rydqvist tog sig an lite mer jazzig Kurt Weill och Miles Davis på sitt flygelhorn. Avslutningsvis fick Peder Hansson briljera på sitt instrument i extrema höga lägen i Gonna fly now, ett tema ur filmen Rocky.

Niklas Willén, som sedan hösten 2017 är orkesterns konstnärlige ledare och chefsdirigent, ledde detta program med stor energi och övertygelse. Masque av Kenneth Hasketh var ett av de verk som stannade kvar som ett örhänge efter konserten, ett rytmiskt och roligt verk som passade musikernas och dirigentens temperament mycket bra.

Evabritt Selén

image_pdf